BOX’EN

Et dokudrama om arbejde og migration i et globalt perspektiv med premiere d. 3.august 2014

Forestillingen BOX’EN omhandler arbejde og migration i Beijing, Kina og i København, Danmark. Hvordan overlever mennesker i den globale verden? Det er et spørgsmål, der angår os alle. Det er et kig ind i en gruppe arbejdsmigranters historie, hvor fortællingens internationale elementer knyttes sammen til en fælles virkelighed på scenen. Arbejdsmigrantens virkelighed og drømme flettes sammen ud fra research i Kina og Danmark. Forestillingens grundmateriale består af en række virkelige historier om arbejdsmigration i Beijing, Kina og København, Danmark.

I Kina er det kinesere fra andre provinser, der søger til Beijing, Shanghai, Guangzhou og Chenchen og andre større byer for at søge arbejde. I København kommer arbejdsmigranterne fra hele Europa, også det tidligere ”Østeuropa” og de bor – som kineserne – under trange forhold i intermistisk indrettede boliger eller lejre.

I forestillingen BOX´EN undersøges migranternes leveforhold. I København bor migrantarbejdere, der arbejder på Metro-byggeriet, i nogle ”camps”, på Refshalevej, København K, Ugandavej i Kastrup og på Otto Bussesvej i Sydhavnen. Her er de indlogeret i små rum på 6 kvadratmeter. Rummet omtales som “The Box”. Migrantarbejderne i Kina, der arbejder på Metrobyggeriet, bor i en køjeseng i et rum på ca. 10 kvadratmeter, hvor de bliver stuvet sammen. Dette rum skal udgøre et hjem.                                                                  .
Hvordan indvirker det på mennesker, at de i lange perioder af deres liv må bo i så små rum?

Forestillingen er inddelt i to akter, der finder sted i en umiddelbar forlængelse af hinanden. Den første del har installationspræg. Publikum bevæger sig omkring i scenekunstinstallationen og får en oplevelse af forholdene i arbejdslejre og i bofællesskaber for migrant­arbejdere i henholdsvis Kina og Danmark.

Anden akt er båret af dialog. Her fortælles enkelthistorier om arbejdsmigration fx om de omstændigheder, der drev arbejdsmigranterne til beslutningen om at rejse hjemmefra. Derudover diskuteres forskellige mekanismer og forhold, som skaber forskelle mellem kinesiske bønder og kinesiske byboere og danske og ”ex-patrierede” ”nytilkomne” arbejdstagere.

Forestillingen iscenesættes af den svenske instruktør Anders Carlsson fra scenekunstgruppen ”Institutet”. Dramatiker Gritt Uldall-Jessen og den herboende eksilkineser Jimbut Jun Feng har skrevet manuskriptet til forestillingen. I forbindelse med forestillingen har den kinesiske forfatter Kanghe Chen Huajun fra Beijing, Kina og Gritt Uldall-Jessen samt Jun Jimbut Feng lavet research omkring arbejdsmigranter i Beijing, Kina og København, Danmark. Katrine Gjerding står for scenografi og kostumer.

 

Læs et kort uddrag af manuskriptet til BOX’EN

Læs teksten fra programmet

Snyd og arbejdsulykker præger skandaleramt Metrobyggeri - her kan man læse en artikel om nogle af de seneste skandaler, der har været fremme i fbm. metrobyggeriet herhjemme, flettet sammen med en række interviews med polske migrantarbejdere, som vi har lavet som research i forbindelse med forestillingen BOX’EN. Artiklen er skrevet i relation til forestillingen af journalist Laura Na Blankholm.